27. pro 2012.

Zidovi i zidanje

Zidovi od cigle
Zidovi se dijele u dvije kategrije : debel zidove ili tzv. nosće zidove i na tanje tkz. pregradne zidove. Danas su rijetke kuće izgrađene isključivo od cigle. One u pravilu imaju noseće konstrukcije od armiranog betona i zidove od predhodno izrađenih elemenata. Bez sumnje korisno je poznavati zidanje ciglom jer je to najlakši vid građenja , a obuhvaća zidove i pregrade.

Zidanje pregradnog zida ciglama na već uređenoj podlozi

Ovdje se neradi o nosivim već o pregradnim zidovima. Moramo najprije odrediti načemu će biti postavljena unutrašnja pregarada. Naime, izmedu ploce A koja predstavlja temelj (SI. 16) i plocice B, mogu se postaviti razni materijali: sloj cementa C koji »drzi« plocice B, akusticna izolacija D, plasticni fil E te sloj pijeska F. Ocito je da podnozje pregradnog zida mora lezati na
ploci A i da treba podici sve ove slojeve da bi omogucili zidanje od ploce A. Dlijetom dizemo plocice B pazeci da ih ne ostetimo. Kada zid bude podignut i kada se plocice ponovo budu ugradivale, bice potrebno njihovo prekrajanje na nove dimenzije. Pstupak će biti lakši ako su pločice ostale neoštećene.
sl.18
Ukliko se radi vanjski zid na zemljanojm podlozi, mora se postaviti temelj na tlo, sl.18. za zid širine 25-0 cm treba iskopati rov dimenzija 40x40 cm .Rov  se obloži daskama  B i C pod kutom od 45 stepeni, tlo se pokvasi i zalije betonom koji se sastoji od dva dijela cementa i tri dijela pijeska, sitnog šljunka ili tucanika. Gornji di temelja mora biti poravnat na 5 do 10 cm ispod razine tla da bi zaštitio od mraza spoj temelja i zida. Pričekati 48 sati  a zatim postavljati prve cigle. Kad se zidanje završi treba zasuti zemljom spoj temelja i cigle.

Povezivanje zidova
U pravilu, problem se javlja pri zidanju kada zelimo spojiti novi zid sa starim ili kada
se mora postici ugao u novom zidu. Prvi slucaj je cest, npr. kada se zeli prezidati
neka veca prostorija u kuci. Tada prvo obiIjezimo, uz pomoc dvije paralelne linije, prostor u kome ce se novi zid spojiti sa starim. Diijetom se potom ukloni zbuka,
odozgo prema dolje, izmedu oznacenih linija, cime se ogoli dio zida. Zapocinje se
sa dna i u istim intervalima, od po tri visine cigli (tj. u slucaju obicnog zida svakih 18
do 19 cm), otvaraju se supljine A i B (SI.20) u starom zidu; u njih ce se smjestiti po
dva sloja cigli C novog zida. U zidovima je sadrzan ne samo jedan vec vise slojeva
cigli pa ce broj umetnutih cigli biti ocito veci nego sto je prikazan na si. 20.

 


Zašto plaćati oglase za usluge. Oglasi se ovdje zauvijek besplatno !